ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023 – Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης του καρκίνου του μαστού.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Επιστημονικός υπεύθυνος:
Άγγελος Κόντος

Εξοπλισμός:
Δικέφαλη τομογραφική γ-κάμερα

 

Η Πυρηνική Ιατρική είναι μία ειδικότητα της Ιατρικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη διαφόρων φυσιολογικών και παθολογικών διαδικασιών στο σώμα, με τη χρήση ραδιοφαρμάκων, δηλαδή επισημασμένων βιομορίων με μικρής ποσότητας ίχνη ραδιοϊσοτόπων.

Με το κατάλληλο κατά περίπτωση ραδιοφάρμακο και πρωτόκολλο στοχεύεται συγκεκριμένη παθοφυσιολογική ή βιοχημική διαταραχή, χαρακτηριστική μίας νόσου ή ενός σταδίου της νόσου.

Μέσω ειδικών ανιχνευτικών διατάξεων γ-ακτινοβολίας, της γ-camera, μπορούμε να πάρουμε σπινθηρογραφικές εικόνες, δηλαδή λειτουργικές, δισδιάστατες και τρισδιάστατες εικόνες διαφόρων λειτουργικών παραμέτρων, όπως η αιμάτωση του μυοκαρδίου, η ακεραιότητα κυτταρικών μεμβρανών, η μιτοχονδριακή, η οστεοβλαστική δραστηριότητα, η διηθητική δραστηριότητα των νεφρών, που καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα των κυριότερων νόσων, όπως η στεφανιαία νόσος, ο καρκίνος, οι άνοιες, η επιληψία, οι παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, κ.λπ.

Αντικείμενο επίσης της Πυρηνικής Ιατρικής αποτελεί ο προσδιορισμός στο αίμα ουσιών με βιολογικό και κλινικό ενδιαφέρον όπως οι ορμόνες, οι καρκινικοί δείκτες και άλλες ουσίες, με τη χρήση των πλέον ευαίσθητων και με τη μεγαλύτερη ακρίβεια, μικροαναλυτικών ραδιοϊσοτοπικών μεθόδων RIA και IRMA.

Τέλος, η πυρηνική ιατρική έχει σημαντικές θεραπευτικές εφαρμογές όπως η θεραπευτική χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου στον καρκίνο του θυρεοπειδούς και τον υπερθυρεοειδισμό, και μία σειράς ραδιοφαρμάκων για την παρηγορητική θεραπεία των μεταστάσεων του καρκίνου του προστάτου, αρθροπαθειών κ.λπ.

Στα εργαστήριά μας εκτελούνται σπινθηρογραφήματα σχεδόν όλων των οργάνων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση πολλών ιατρικών προβλημάτων.

Μερικά από τα πιο συχνά σπινθηρογραφήματα είναι:

  • Το σπινθηρογράφημα καρδιάς, για την αναγνώριση της φυσιολογικής ή μη αιμάτωσης του μυοκαρδίου, για τον καθορισμό της ύπαρξης βιωσίμου μυοκαρδίου, του βαθμού και της έκτασης της βλάβης στο μυοκάρδιο μετά από έμφραγμα και για τον προσδιορισμό της καρδιακής λειτουργίας.
  • Το σπινθηρογράφημα οστών, κυρίως για την ανίχνευση οστικών μεταστάσεων του καρκίνου και πρωτοπαθών οστικών όγκων, για τη διερεύνηση ορθοπεδικών παθήσεων και οστικών πόνων αγνώστου αιτιολογίας.
  • Το σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς, για την διευκρίνιση της λειτουργίας του αδένα και της φύσης των όζων που παρουσιάζει.

Άλλα σπινθηρογραφήματα είναι:

  • Οι ραδιοϊσοτοπικές κοιλιογραφίες
  • Το σπινθηρογράφημα νεφρών
  • Το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών

EUROMEDICA ΓΑΛΗΝΟΣ

Βύρωνος 49 & Μαρκίνα

24310 71170